EGEÇEP’ten basın açıklaması: Zeytinlikleri hedef gösterenleri kınıyoruz

1,210 total views, 3 views today

BASINA VE KAMUOYUNA

Zeytin ağaçlarını kendi çıkarları doğrultusunda hedef gösteren mermer şirketi patronlarını kınıyoruz.

Mermer ve taş ocaklarının doğaya, yaşama verdiği zararlar her geçen gün katlanırken, binlerce yıldır bu topraklara, Anadolu’ya, Akdeniz coğrafyasına can veren zeytin ağaçlarını koruyan yasaya yönelik saldırılara bir yenisi eklendi. Bursa Maden Mermer Üreticileri ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu’nun geçtiğimiz günlerde yerel bir gazeteye verdiği, “Bizim itirazımız zeytinin Hindistan’daki inek gibi kutsal duruma getirilip, ‘3 bin metre mesafeye kadar yanaşamazsın’ maddesinedir. Zeytin yasası Hindistan’ın kutsal ineği gibi getirilip yolumuza oturtulmuştur” sözleri bu kesimin niyetini açıkça ortaya koyması bakımından önemlidir.

Mermercilerin temsilcisi doğamızı, dağlarımızı, tepelerimizi daha çok talan etmek, tahrip etmek için önündeki en önemli yasal engel durumunda olan Zeytin Yasasının kaldırılmasını talep ediyor. Bu yasa kalkarsa 3 km yakınına giremedikleri zeytinlikleri de ortadan kaldırıp, doğanın altını üstüne getirecekler.

Mermer sektörü patronunun zeytinin kutsal sayılmasına yaptığı itiraz kendilerinin cehaletini ortaya koymaktadır. Zeytin bütün kutsal metinlerde, dinlerde, edebi eserlerde kutsaldır! O “ölmez ağaç”tır. Binlerce yıldır Anadolu insanının en kadim dostu, geçim kaynağı, can damarıdır.

Banyo, tuvaletlerde kullanılacak taşlar için gelmiş – geçmiş ve gelecekte bu topraklarda yaşayacak olanlara meyvesiyle, yağıyla, yeşilliğiyle, cana can katan güzelliği ile yaşam kaynaklığı yapmış/yapacak olan zeytinliklere kıyım için ferman çıkarılsın çağrısı yapmak tam bir aymazlıktır!.. Mermer patronunun bu çağrısı sadece zeytine değil, tüm yaşama, çocuklarımızın, ülkemizin geleceğine yönelik bir ihanet çağrısıdır! Asla kabul edilemez!

Ekolojik dengenin devamlılığı bakımından önemli bir rolü olan ve yüz binlerce ailenin geçim kaynağı olan zeytinlikleri yok etme girişimlerini gerçek anlamda ülkeye, doğaya, insanlığa karşı işlenmeye çalışılan bir suç girişimi olarak değerlendiriyoruz.

Öte yandan; AKP Hükümetinin 3573 sayılı Zeytin Yasasını kendilerini 15 yıldır var eden sermaye kesimleri lehine ortadan kaldırma girişimlerini de yıllardır görüyoruz. AKP, zeytinliklerin sanayi, madencilik ve endüstriyel tesisler için yapılaşmaya açılmasına izin veren yasa tasarısını 2002’den bu yana 7 kez Meclis’e getirdi. Bu girişimlere karşı ülkenin dört bir yanında yükselen tepkiler AKP’nin bu niyetini bugüne kadar bertaraf etmiştir.

3573 sayılı zeytin yasası 1939’da kabul edilmiştir. Yaklaşık 80 yıldır ülke çapında zeytinliklerimiz, bu yasanın güvencesi altında varlıklarını sürdürmüş ve gelişmiştir.

Ege kıyılarında gezerken yorulup gölgesine oturduğu zeytin ağacının, Homeros’un kulağına şöyle fısıldadığı rivayet olunur: “Herkese aitim ve hiç kimseye ait değilim. Siz gelmeden önce de buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım.”

Evet Zeytin ağacı; Binlerce yıldır hiçbir karşılık almadan şifa üretir.

Evet Zeytin ağacının; cebini doldurmak için hiçbir canlıyı katlettiği görülmemiştir,

Evet Zeytin ağacı; binlerce ailenin yüzyıllarca geçimini sağlar,

Evet Zeytin ağacı; Halen ülkenin en önemli ekonomik kaynağıdır.

Evet Zeytin ağacı; İktidara yaranıp, doğanın dengesini bozmaya çalışmaz.

Evet Zeytin ağacı; Bir çok kültürlerde Barışın simgesidir.

Kamuoyunu Zeytin ve Zeytin yasasına yapılacak her tülü saldırıya karşı, uyanık olmaya güçlü şekilde karşı durmaya çağırıyoruz.

EGEÇEP Yürütme Kurulu