CENGİZ İNŞAAT’IN ÇIKARLARI UĞRUNA, İKİZDERE’DEKİ ORMAN KATLİAMI ve KÖYLÜLERE YAPILAN BASKILAR KABUL EDİLEMEZ !!!

Değerli Basın Emekçileri, Sayın Halkımız

Bir süredir Rize- İkizdere’de yaşananlar, kesinlikle kabul edilemez!!!.

Edinilen bilgilere göre, Şimşirlik köyü sınırları içindeki ocak, 35 yıl, Cevizlik köyü sınırları içindeki mermer ocağı, 75 yıl, Cevizlik Bazalt Taş Ocağı ise 4 yıl boyunca devam edecek ve yıllık toplamda 17-18 milyon ton taş çıkartılacak, kırılacak ya da taşınacak!  4 köy adeta şantiyede yaşayacak.

İkizdere’de yaşananları EGEÇEP olarak kaygıyla izlemekteyiz. Pandemi yasakları nedeniyle gidemesek de basın ve sosyal medyadan izlediğimize göre olayları özetleyecek olursak:

Cengiz İnşaat, Rize’nin İşkencedere vadisindeki İkizdere’de taş ocağı işletmek için iş makinalarıyla alana girmiş ve ormanlık alanı tahrip etmeye başlamıştır. Bu çalışmalar devam ederken, evlerin musluklarından ve derelerden çamur akmaya başlamıştır. Devletin jandarması, devletin asli unsuru olan halkın yanında yer alması gerekirken, Cengiz inşaatın çıkarlarını korumakta ve doğalarını korumaktan başka bir amaçları olmayan köylüleri darp etmektedir. Vadiye çıkan bütün yolları kapatan askerler, köylülerin alana ulaşmasını engellemektedir. Ayrıca köylüler, 1 Mayıs’ta yaşanan saldırının AKP’li vekil Hayati Yazıcı alana geldikten sonra gerçekleştiğini söylüyor.

İş makinaları, yol çalışmaları için bugün de onlarca ağacı yerinden söktü.

Bölgeye gelen AKP Milletvekilleri Hayati Yazıcı ve Osman Aşkın Bak’ın, sözde bilgilendirme toplantısı yaparak yöre halkının gözlerini boyamaya çalışmış olduğunu da basından öğreniyoruz. Milletvekillerinin halka,  İşkencedere Vadisi’nin şimdiki halinden daha güzel olacağını söylemişlerdir. Toplantıya katılan köylüler, “yapmayın yıkmayın buraları, buralar giderse yaşam yok olur, kovanlarımızı kırdılar askerler bizlere kendi evimizde saldırıyorlar” deyince, Hayati Yazıcı,”Sıkıntı yapmayın burası daha kötü olmayacak, arı kovanlarınızı hallederiz paralarını verir, yenisini alırız’” diyerek konuya sadece para yönüyle baktığını açıkça göstererek sözde çözüm üretmiştir.

Köylülerin, projeyi gözden geçirmelerini istemelerine rağmen milletvekillerinin yanıt bile vermeden vadiden ayrıldığı bildirilmektedir. Köylülerin verdiği bilgilere göre askerler, 1 Mayıs günü de alana gelmiş ve tüm direnenlere acımasızca saldırdıktan sonra, çadırları kırıp kadınları darp etmişler, direnenleri gözaltına almışlardır.

Tüm bu yaşananların kabul edilebilir bir yanı yoktur. Devletin kolluk güçlerinin halka saldırması asla kabul edilemez. Yetkililer, Cengiz inşaatın çalışmalarını derhal durdurup doğa katliamına son verilmesini sağlamalıdır. Yöre köylüleri, tüm canlılara ait olan doğayı savunmak adına yaptıkları barışçıl direniş nedeniyle şiddeti değil ödülü hak etmektedir.

EGEÇEP olarak, İkizdere halkının yanında olduğumuzu, direnişlerini desteklediğimizi kamuoyu önünde açıklıyor, pandemi koşulları nedeniyle yanlarına gidemediğimiz için üzüntülü olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

Yetkililere sesleniyoruz: İkizdere’deki doğa katliamını derhal durdurun.

Yapılan hukuksuzluklara derhal son verin.

EGEÇEP YÜRÜTME KURULU ADINA

EŞ SÖZCÜLER

 Seval EKŞİCİ                   Erhan İÇÖZ

0506 868 1815                0532 553 6420

        egecepsozcu@gmail.com